Over ons

Over Tjeerd.

Verantwoordelijk voor Zorgmanege De Kapberg is Tjeerd Buitinga. Tjeerd is van oudsher verpleegkundige de jeugdzorg. 

Van kinds af aan was Tjeerd al aanwezig bij De Kapberg vanwege de betrokkenheid van zijn vader als een van de grondleggers van de manege. In de jaren tot aan nu heeft Tjeerd vele rollen mogen vervullen bij De Kapberg.

De Kapberg heeft een groot deel uitgemaakt van de vorming van wie ik als persoon ben.

Tjeerd Buitinga

Als verpleegkundige is Tjeerd vele jaren werkzaam geweest in de jeugdzorg. Vanuit zijn ervaring in de (jeugd) psychiatrie, jeugdbescherming en de crisiszorg (uitvoering en management) en zijn jarenlange ervaring in het werken met paarden en mensen, zal hij een groot deel van de begeleiding uitvoeren en de Zorgmanege leiden.

De Kapberg.

De Kapberg is een manege voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking die tijdens de paardrijlessen speciale begeleiding nodig hebben. De manege is gelegen net buiten Hengelo waarbij je het gevoel krijgt ver buiten de stad te zijn.

Zorgmanege De Kapberg

In 1969 zijn de eerste paardrijlessen van start gegaan waarbij in de jaren tot aan nu over belangstelling niet te klagen valt. Wekelijks rijden er nu ongeveer 65 ruiters waarbij het hebben van plezier voorop staat. De Kapberg heeft 8 paarden die allemaal zeer geschikt zijn voor deze ruiters.

Naast een aantal gediplomeerde instructrices zijn er een groot aantal vrijwilligers om de ruiters tijdens de lessen te begeleiden. Daarnaast is de verzorging van de paarden en het onderhoud van gebouwen en weilanden ook in handen van vrijwilligers. 

Naast het hebben van plezier zijn er enkele waarden die bij De Kapberg erg belangrijk zijn:

  • Plezier hebben staat op nummer 1.
  • Het overwinnen van jezelf is de grootste klus.
  • Iedereen heeft een beperking of niemand heeft dat.
  • De verantwoordelijkheden liggen zo laag mogelijk in de organisatie.

De Kapberg heeft zich ontwikkeld tot een fijne- en veilige sociale omgeving waarbij naast het actief en nuttig bezig zijn, in wat voor vorm dan ook, voor velen het een plaatst is waarbij ervaren wordt ergens bij te horen. 

De Kapberg draagt sinds 2018 de titel “Erkend leerbedrijf”. 

In 2017 is er een waardevolle samenwerking gestart tussen Stichting De Kapberg, Zorginstelling Ambiq en Tjeerd Buitinga. Vanuit deze samenwerking is Zorgmanege De Kapberg ontstaan.

Jongeren- en jong volwassenen die (tijdelijk) extra begeleiding of behandeling nodig hebben vinden bij De Kapberg deze mogelijkheid.